Sandy's statistieken

vrijdag 31 december 2010

Nog 1 keer in 2010!

Afgelopen week was het lekker rustig. Heb niet echt spectaculaire dingen gedaan. Heb alleen last van mijn maag/buik zo nu en dan. Het is gekomen na het gourmetten van 1e kestdag. Daarna is het niet helemaal over gegaan. Woensdag avond heb ik weer even op bed gelegen tot een uur of 21. Gisterochtend had ik weer last en heb ik weer movicalon genomen.
's Middags om 13 uur ben ik naar intuitief schilderen geweest en ik heb weer een mooi schilderij met thema "loslaten" gemaakt. Wel mooi dat thema op de één na laatste dagvan het jaar 2010.
Na het eten ging het best goed totdat ik een paar chipjes had genomen. Had het maar niet gedaan. Weer movicalon genomen en paracetamol voordat ik naar bed ging. Ook de hittepit weer gebruikt.
Ik heb wel goed geslapen alleen vanochtend was het nog niet over. Ik kon niet gelijk mijn broodjes eten, eerst maar een movicalon en rond 10 uur mijn eerste twee broodjes. Heb nog een film op Hallmark gekeken, we hebben geen filmnet meer! 28ste was het beeld zwart...(ze houden zich precies aan de datum)
Maar goed, we eten hutspot..(dan weet je het vast, arjan) Hij belde of we hutspot gingen eten....als hij iets verwacht en ik zet iets anders op tafel dan is ie even in verwarring..
Ik ga zo mijn kleed verder af maken, tv kijken, evt lezen en waarschijnlijk even slapen met chica. Ik hoop dat mijn buik vanavond weer wat beter voelt.
Er wordt buiten al flink geknald. Ook zijn ze al bezig met karbid schieten, ik blijf de rest van de dag binnen, ik kan er niet tegen, dan word ik echt panisch. Dat komt doordat ik een keertje als kind zag hoe iemand een rotje in zijn kraag kreeg en toen ik es van school uit de trein onder de tunnel door ging, gooide iemand een strijker tussen mijn benen. Ik weet niet meer hoe ik thuis gekomen ben en of ik wel veilig met mijn auto heb gereden...Het geluid alleen al van een rotje of strijker...iehhhhh.

Verder wens ik iedereen een gezellige oudejaarsavond en natuurlijk een heel gezond en succesvol 2010!



O ja, als ik dit post (14.00 uur) is het bij mijn schoonouders in australie net nieuwjaar!

dinsdag 28 december 2010

Kerst enzo...

Hier nog even het stukje over Arjan dat in de krant stond in Leeuwarden en omgeving! Om het te lezen klik dan op het artikel.

Vrijdag avond kwamen papa en mama al. Ik had een pan groentesoep gemaakt en ik moet zeggen dat het erg lekker was. Het was goed te rijden volgens papa. We hebben wat tv gekeken en inmiddels had ik via sms van mijn neef begrepen dat hij misschien niet kon komen omdat hij geen oppas kon vinden voor de katten die hij weer verzorgd. Nou ja, hij zou zijn best doen om wel te komen. Hij moest vrijdag avond tot 2 uur 's nachts werken in het Hostel in Noordwijk en zou dan wel vroeg op moeten staan om hier op tijd met de trein te komen...
Zaterdag middag rond 14.30 uur, kwam hij op skype en zei dat ie net wakker was. Hij heeft zijn kamer in Leiden opgezegd en hij zat weer in het Hostel in Noordwijk. Het blijkt dat hij alleen vrijdags naar Leiden moet voor college en dat hij de rest van de week toch veel in Noordwijk in het Hostel zit. Dat is zonde om €475 huur te moeten betalen per maand en zijn contract liep ook af. Maar hij kon niet meer komen, een treinreis van bijna 3 uur (sneeuwoverlast meegerekend) en dan even eten en dan weer terug want hij moest zaterdag ook weer werken. Nu komt ie een paar dagen in het voorjaar hier zodat hij rustig zijn scripties af kan maken en leren voor tentamens. We zullen dan wel wat leuke dingen doen zoals naar Groningen gaan (geen ziekenhuis hoor!) Laat ik hem Leeuwarden zien, en vooral Arjans werk wilde ie wel bekijken.
Maar goed dat zijn plannen!

Zaterdag avond hadden we gegourmet (wie niet eigenlijk) Het was heerlijk alleen had ik te veel naar binnen gewerkt en kreeg ik toch wel weer kramp en moest ik even liggen. Eerst op de bank geprobeerd maar dat wilde niet en toen maar even in bed. Ben ik tot 21 uur in slaap gevallen. Ik denk overigens dat het ook wel komt door die ene glas rosé. Ik kan erg slecht tegen alcohol, al is het maar een half glaasje. Tja, het was mijn eerste na de buik operatie, misschien was dat niet zo verstandig maar goed, je wilt ook wel weer eens wat anders dan thee!





Omdat Roland er niet was, hadden we best veel over en we besloten om maandag een kliekjes dag te houden. Zondag hebben we de rollade uit het kerstpakket opgepeuzeld, tenminste ik niet. Ik had geen zin in vlees, alleen de ham om de witlofrolletjes in kaassaus heb ik opgegeten. Zelfs de gebakken aardappelschijfjes vond ik niet zo lekker, deze werden glazig. Ik ben wat dat aan gaat wel een kieskeurige eter. Gelukkig mag ik zelf bepalen wat we gaan eten en of ik wel snoep, koek, chips enz enz tussendoor tot mij mag nemen. Vroeger mocht dat niet van mama als ik mijn eten niet op at. Dan was ik best boos en niet te genieten. Ik moest eten wat de pot schafte en terecht natuurlijk. Nu ben ik zelf baas, al eet ik een hele zak drop als ontbijt, als ik het maar lekker vind!
Ik ben opgegroeid met soep van oma, allerlei soorten. Met rijst of soppen met brood. Je kunt mij er een groot plezier doen. Ik heb wel voorkeursoepjes tegenwoordig. Soto (indische kippensoep) vind ik het lekkerste. Dan komen chinese tomatensoep, bij de chinees vandaan, of haaievinnesoep, ook lekker. Dan vind ik groentesoep of juliennesoep (met aanmaakpakje van jumbo) lekker om het zelf te maken. De chinese kippensoep van cup-a-soup is ook wel lekker met wat extra pepertjes en provinciale kruiden plus wat peterselie. En hun toscaanse tomaten gaat er ook wel in met een klein tomaatje en extra peper en kuiden erbij dan smaakt het ook zeker goed. Alleen schijnt in de cup-a-soups wel te veel zout te zitten. Maar een cf-er kan wel wat extra zout gebruiken en zeker in de zomer!

Zondag hebben we eerst onbeten, heb ik de sneeuw weggeschoven en papa heeft geveegd. Het was absoluut niet koud! Het dooide wel wat. Toen hebben we voor de tv gezeten, wat films gekeken die we hadden opgenomen. In de middag hebben we de soep!! opgegeten en tegen 17 uur hebben we gekookt. Na het eten wilde papa naar huis rijden omdat hij niet al te laat op pad wilde gaan en omdat de weesberichten niet erg positief waren. Ze vertrokken om 19 uur en om 22 uur belden ze dat ze thuis waren en dat het rijden ook nu wel meeviel. Ik was wel blij dat ze belden want op tv zag je op het nieuws wel veel glijpartijen met auto's in de regio branbant enz.

Gisteren heb ik alleen met de hond gewandeld en ben verder niet buiten geweest. Heb weer tv gekeken, heb gehaakt, ben bijna klaar met het kleed/stola. Ik moet 91 partjes maken en die aan elkaar zetten... Het wordt erg mooi, dat kan ik jullie verzekeren. Voordat ik in het ziekenhuis kwam, was ik er al begonnen. Het patroon heb ik uit Vrouw van de telegraaf. Er staan nu ook babykleertjes en truien en bolero's op!!!! (Ik wilde al een bolero maken!!)

Ik moet nu mijn hachevlees opzetten anders wordt het weer zo taai...Dan even schaatsen kijken en ondertussen mijn haakpartjes afhaken..hihi.
Hier nog een foto van hoe mijn buik is geworden. Het lijkt wel erg raar als je het zo ziet maar het zal nog beter worden! Het stoma gat is helemaal dicht en de ritssluiting is 100% beter geworden dan het was. Alleen zal ik het insuline naaldje nooit kwijt raken, wel kan ik hem over een tijdje ook aan de andere kant steken...Dan kan mijn rechter kant een beetje bijkomen van la dat insuline geweld.

De rest van de week heb ik nog geen plannen, alleen donderdag middag ga ik nog 1 keer dit jaar intuitief tekenen en 's avonds weer boodschappen doen voor het weekend. O ja, we gaan 2 januari naar Utrecht. Arjan heeft twee kaartjes voor "we will rock you" Ons nieuwjaarscadeautje!

woensdag 22 december 2010

Mijn schoonvader schrijft tegenwoordig meer dan ik!

Mijn schoonvader zit in Australië, samen met mijn schoonmoeder. Ze verblijven bij hun vrienden in Melbourne. Hun belevenissen lezen we op hun weblog. Erg grappig om het toch enigszins mee te kunnen beleven. Ik neem aan dat jullie, lezers van mijn blog die ervaring ook zullen hebben. Jammer dat ik niet meer zo vaak schrijf eigenlijk. Mijn ervaringen zijn tegenwoordig erg het zelfde. Goed, beter en best!

Het gaat echt heel goed met mijn darmstelsel. Ik geloof zelfs dat het net zo is als bij andere mensen. Ik hoef nu niet elke keer, als het op drang lijkt, naar het toilet te gaan, een vaste tijd begint het ook al te worden, dat was wat ik voor ogen had. In het begin deed mijn darm net of er nog een stoma zat. Gaf dan met vrij heftige krampen aan dat de darm geledigd moest worden en dat regelmatig per dag. Ik moest vóór de continuiteitsoperatie (zo noemen ze bij de chirurgie deze operatie)regelmatig mijn zakjes legen, zeg gerust 5 tot 8 keer per dag als het tegen zat. Ik verbaas me nog steeds dat alles zomaar weer werkt en dat een darm gewoon de draad weer oppakt ook al heeft ie bijna 4 jaar niks gedaan! Erg bijzonder is het!

Elke week, nadat mijn moeder weer naar huis was, ging het beter. Afgelopen week was ineens de buikpijn verdwenen en deze week lijkt het alleen nog beter te gaan. Ook mijn voormalig stomagat van 32mm doorsnee is geheel dicht. Er zit nog een heel klein korstje op. Ik heb er nu sinds zondag geen vet gaasje en afdekpleister meer op geplakt. Ik kan ook weer als normaal eten, de hoeveelheid bedoel ik. In het begin kon ik geen hap eten of ik moest naar het toilet. Heel vervelend was dat, je gaat dan tegen de maaltijd opzien. Maar nu niet meer gelukkig. Ik had gisteravond zo´n zin in eten dat ik om 22 uur nog een mini/pizza heb gemaakt. Ja, warm gemaakt in de oven. Mijn schoonvader zat op skype met een vervelende mededeling: hij is zijn bankpas kwijt geraakt. Later vertelde hij pas dat hij drie keer de verkeerde pincode had geprobeerd. Hij dacht zelf dat hij zijn pasje in de geldautomaat had laten zitten maar na drie keer een foute pincode in toetsen wordt je pas opgegeten door de pinautomaat!!!! Het misterie is opgelost en de kaart is geblokkeerd want ik heb het telefoonnummer van verlies of diefstal van de bank aan mijn schoonvader gegeven.
In mijn skype-bij-zijn heeft hij de bank gebeld.

De weken zijn snel voorbij gegaan en ik heb lekker rustig thuis gezeten, veel tv kijken, bezig met haken van een kleed, computeren en zo nu en dan wat was weggewerkt en gestreken, en natuurlijk een klein ommetje met de hond, brrr...ze wilde steeds gauw naar huis gelukkig! Is ze ook nog loops geworden. Heb de bank en stoel met dekentjes bedekt want mevrouw gaat er wel op. Verder heb ik de logeerzolder klaar gemaakt voor onze kerst gasten, mama, papa en mijn neef Roland. Alle bedden verschoond, op elk bed een extra warme slaapzak gelegd, op zolder is nl geen verwarming. Ook de troep een beetje opgeruimd. We hadden weer het een en ander zo de zolder opgekwakt, lopen was een crime geworden daarzo.
Dus eigenlijk best wel veel gedaan terwijl ik eigenlijk niet zwaar mag tillen. Ik heb er geen last van gehad alleen maar wel spierpijn in mijn armen...of zou het van het haken komen?

Verder wordt het woord elf stedentocht te pas en te onpas genoemd. Als het blijft vriesen (of moet het met een z?) dan zou het zomaar kunnen gebeuren. Niet dat ik er heen ga ofzo. Ik kijk het wel op tv. Zelfs schaatsen is voor deze Friezin niet weggelegd, ik ben bang om te vallen en weer een gebroken heup krijgen, is niet wat ik graag wil, ben nu weer helemaal "normaal". (Ik was 15 jaar en viel met mijn rechter heup op de stoeprand in het centrum van Heerenveen voor de poisz waar nu wibra zit. De heupkop was er bijna af. In groningen heeft orthopeed groeneveld het weer aan elkaar gezet met een schroef en een plaat langs mijn bovenbeen. Een jaar later is de deurkruk er weer uit gehaald)Ik had altijd wel iets raars, net mijn vader...die had een keer een slijmbeurs ontsteking in zijn elleboog zo groot als een tennisbal...

Ik ben zondag naar Amersfoort geweest met de trein. Het ging best wel goed. Ik moest alleen deze keer in Zwolle overstappen omdat de trein terug ging naar groningen. Ik moest naar het hoofdkantoor van het astma fonds. Op de foto dat hoge gebouw, de Argonaut. 2oo stappen van het station vandaan. Ik was geselecteerd voor de photoshoot voor de nieuwe folders en campagne van het astma fonds. Ik werd weer eens profesioneel opgemaakt, heb natuurlijk al enige ervaring!!!! haha.
De foto's heb ik naderhand gezien. Ook van alle anderen, ik was de laatste op zondag en op maandag zouden ze weer mensen hebben. Een van mijn foto's zal in ieder geval op de site verschijnen en dat zal zijn in mei 2011. Dus nog even wachten.

In januari komt de libelle balance uit en als het goed is sta ik daar in. Ben benieuwd! Ik kan zo langzamerhand wel een portfolio gaan maken en hier in de gang ophangen. Misschien doe ik dat ook nog wel eens.

Wij wensen iedereen een fijne kerst. Ook van Chica, sleept steeds met haar botje, bal, touw of onze schoenen.

donderdag 9 december 2010

Het gaat lekker!

Deze week ben ik weer alleen thuis. Mama is weer terug naar papa in Tilburg en Arjan moet natuurlijk gewoon weer werken. Ik doe het rustig aan, al zeg ik het zelf...behalve maandag, toen heb ik toch wat te veel hooi op mijn vork genomen. Dinsdag kwam Margriet weer helpen maar ik had steeds pijn en voelde mij niet zo lekker. Gisteren en vandaag gaat het stukken beter. Wel even een klein rondje met de hond lopen, dat gaat wel, maar naar de apotheek lukt nog niet echt, ook wel glad hoor! De apotheek heeft gisteren de medicatie thuis gebracht gelukkig.
Verder belt vanmiddag de chirurg en dan is dat ook allemaal weer klaar. Morgen ga ik naar de kapper moet er een beetje mooi uit zien (haha)want 's avonds hebben we mijn afscheidsetentje van het astma fonds. We gaan naar E10 bij leeuwarden, een wokrestaurant. Heb er zin in.

Gisteren zijn mijn schoonouders naar Melbourne afgereisd en als het goed is, zijn ze nu wel aangekomen bij Ronald en Ria. Ik heb nog niks vernomen maar het is daar nu nacht en kunnen ze gelijk gaan slapen. Zaterdag waren we even naar ze toe gegaan om ze een goede reis te wensen. Daar is mijn vader ook gekomen en kon mijn moeder weer met hem terug gaan. Dan hoefde hij niet helemaal naar Heerenveen te komen.

De wond van het stoma heelt goed, het is bijna dicht. Het andere litteken ziet er ook mooi uit, beter dan dat het was. Het eten gaat nu ook steeds beter. Ik kan weer een normale maaltijd op. Af en toe heb ik wat kramp maar dan moet ik naar de wc. Verder trekt het litteken bij mijn navel wel wat maar de echte pijnen zijn weg.

Al met al is het tot nu toe erg mee gevallen. Gelukkig maar!

Deze foto is bij het artikel gekomen dat in het stomablad de vooruitgang is geplaatst over mij. Het verhaal ging over sporten met een stoma en in mijn geval, zwemmen met een stoma. Kijk voor het artikelhier