Sandy's statistieken

zondag 9 september 2007

Als een visje in het water

Afgelopen donderdag moest ik weer voor controle naar de longtransplantatie arts. Ik moest al om half 8 met de taxi en er kwam een taxi van waaksma uit surhuisterveen. We moesten nog een meneer met zijn vrouw ophalen vanuit de lanenburg. Maar ze kon het niet vinden. De navigatie gaf het ook niet goed aan. Toen reden we het hofje in waar ik dacht dat het was maar de taxi chauffeuse was wat eigenwijs, net als ik, haha. Dus ze reed weer terug. Toen de kaart er maar bij maar het bleek wel in het hofje te zijn. Ze reed er weer naar toe maar ze verdomde het om zelf uit te stappen. We zagen wel nummers van de eerste en tweede verdieping maar ze moest een laag nummer hebben. Ik heb toen de deur opengedaan en ben uitgestapt en naar de flat gelopen, daar was het wel....! Dus zij een beetje balen en dacht vast ...wat een betweter!

Al met al waren we om half 9 al bij hoogvliet maar omdat er een (kleine) file stond ging ze een sluipweg nemen...had dat maar niet gedaan he, eigenwijsje..
we zaten helemaal vast in de stad. Ik durf te wedden dat we er eerder waren geweest als ze gewoon via de rondweg was gegaan. We zijn op tijd aangekomen. Ik moest eerst weer een rontgenfoto laten maken. Daarna moest ik toch maar even naar de wc om mijn stomazakje te verwisselen. 's Ochtends produceert ie nl en dat vind ik niet zo prettig om met een vol stomazakje rond te lopen...Toen naar het laboratorium waar ze weer een stuk of 8 buisjes bloed moesten hebben.
Toen weer terug naar de poli. Daar kwam ik Patrick ,een mede cf-er die ook kortgeleden getransplanteerd is, tegen. We hebben even ervaringen uitgewisseld. Dat is altijd wel leuk en gelijk een afleiding tijdens het wachten. Ik moest ook weer een longfunctie blazen en dit keer kwam mijn FEV1 tot 2.86 Dus dat was best wel goed. Ietsje lager als met de uitgebreide longfunctietest maar wel nog steeds erg goed. Wel blaas ik bijna 100% uit en dat is zeker wel veel minder geweest!!( je blaast met een neusklem, zie foto).

Daarna werd ik bij de arts geroepen. Alle uitslagen van de half jaarlijkse controle waren goed. Geen afstoting, geen eens bacterien, schimmels of gisten gekweekt. De aanhechting van de beide longen zagen er gaaf uit, dus het vliesje rechts was weg!. Alles was prima toegankelijk. Fijn om te horen. Mijn CRP ( ontstekingswaarden) en glucose waren wel ietsje verhoogd maar waarschijnlijk zou dat met de prograft spiegel te maken kunnen hebben en daardoor ben ik ook wat trillerig.
Verder hebben we het patologisch rapport van de oude longen doorgenomen. Een en al ontsteking, cystes en zelfs dood weefsel. Veel littekenweefsel met ontstekingen. Nou ja, blij dat ik eraf ben. Ik heb nu hele mooie longen.
Ik was eigenlijk al vroeg klaar, heb de taxi gebeld en toen ik bij de hoofdingang kwam, zag ik de man en vrouw waarmee ik er heen gekomen ben, ook weer zitten. Ze zaten er al drie kwartier. Ik ben toen naast hun gaan zitten en heb mijn thee en broodjes genuttigd. Ik heb hooguit een kwartier gewacht en toen was de taxi er al. Dus wij waren lekker om 12 uur alweer terug in heerenveen. Ga volgende keer weer om 9.00 uur een afspraak maken. Alleen moet ik dan wel om half 8 al weg...

Kort nadat ik thuis kwam, kwam de meneer die een gedeelte van de steenstrips ophalen. Ik had ze bij de deur gezet omdat ik niet wist of ik dan al thuis zou zijn. We hadden dat zo afgesproken. Dat was een mazzeltje.

Vrijdag moest ik weer naar de trombosedienst tussen 9 en 10 uur. Daarna om 11 uur naar de fitness en dat ging erg goed. Lekker getrained alleen waren er erg veel bejaarden die mij steeds in de weg liepen. Sorry, normaal heb ik niks tegen bejaarden hoor, maar ik werd er nu echt een beetje kriegel van...Elke keer als ik op een apparaat wilde, dan schoof er net zo'n rimpelsaurus ervoor...blehhh en ze zijn ook zo langzaam, met tellen denk ik ...haha.

Na het fitnessen heb ik gelunched en om 15 uur moest ik naar het zwembad! Heerlijk hoor. De eerste keer weer na mijn transplantatie. Leuk weer om met de anderen te zwemmen. Ik kon 20 baantjes achter elkaar volhouden en misschien nog wel meer hoor, maar ja af en toe lekker kletsen mag ook wel.. Ik voelde mij weer als een vis in het water.
Daarna nog even thee gedronken in het cafeetje met de groep en pas om half 6 was ik thuis. Arjan was ook laat thuis en we moesten gelijk boodschappen doen want we hadden niet zoveel meer in huis. Ik was ook nogvergeten om vlees uit de diepvries te halen dus moesten we wel eerst naar de C1000.
Daarna eten en toen moest arjan naar een bruiloft van een collega van hem. Ik heb toen de hele tuin nog even aangeveegd. Ik had erg veel energie. Ik heb fijn tv gekeken waarbij ik zelf kon bepalen wat ik wilde zien. Ik moet normaal altijd met arjan in conclaaf over wat er gekeken gaat worden...ja het is hier ook zo hoor!
Maar goed, ik ben toen ook verder gegaan met haken. Om half elf was arjan ook weer thuis en had een whopper en een hamburger voor me meegenomen. Best lekker maar achteraf toch niet zo handig om zo laat nog te eten. Ik was een paar keer wakker geworden met nog steeds een volle maag en last van mijn buik...

Zaterdag ochtend moest arjan om 8 uur op de zaak zijn..Haha lekker vroeg en dat op een zaterdag. Hij was uitgenodigd voor een uitstapje ter ere van een collega die 40 jaar bij de zaak werkt. Ze gingen naar medemblik en vandaar uit op een boot naar stavoren. Midden op het ijselmeer kwam er een watervliegtuigje met daarin de directeur en de collega en diens vrouw. Alle collega's die mee waren, mochten oo een rondje vliegen. Arjan vond het geweldig zei ie.
Toen gingen ze echt naar stavoren en daar hebben ze nog een etentje gehad. Toen weer naar leeuwarden. Ik was 's ochtends rustig opgestaan en ook rustig ontbeten. Ik had nog steeds last van die hamburger en had al drie zakjes vol gehad.. Ook had ik steeds buikpijn. Ik zou naar de open dag van de cikel, het creativiteitscentrum waar ik schilder en boetseer. Toch maar aangekleed, wat gelunched en toen er heen gegaan. Het was erg leuk. Ook om weer bekenden te zien.
Ik kwam daar mijn oude leraar van de tekenopleiding tegen. Hij gaf overigens ook schilderles bij de cirkel. Verder ben ik bij de administratie geweest om te vragen hoeveel cursisten er in mijn boetseergroep zitten want ik wil de eerste les trakteren omdat ik weer terug ben! Met boetseren beginnen we een week eerder, dus woensdag al, omdat onze leraar in december naar nieuw zeeland gaat naar zijn zoon.
Ik heb er al heel veel zin in.

Ik heb er nog twee boekjes gescoord, een boekje met een fietsroute langs historische boerderijen in oranjewoud en een boekje met een wandelroute door de binnenstad met verhalen van gevels van ook historische panden. Omdat het open monumentendag was, waren de boekjes gratis.

Thuis gekomen, heb ik wat gegeten en toen belde mijn arts. Hij zei me dat de prograft spiegel te hoog was en dat ik nu ipv 5 mg (2 keer daags) naar 4 mg twee keerdaags mocht gaan. Hij dacht dat het toch wat op de nieren is gaan werken, die prograft en dat ik daarom wat vocht in de benen heb..Ik heb weer zware benen, doordat ik vocht vast hou. Maar goed, weer wat minder medicatie.

Vandaag was ik laat wakker, heb tv zitten kijken en ben gaan douchen, heb de wasmachine weer laten draaien en nu kan ik de was ophangen. Zometeen eten en dan is de zondag ook weer bijna ten einde. Morgen schijnt het snert weer te worden, dus ga ik dan mijn administratie bij werken...moet ook weer nodig.
Dan dinsdag mag ik weer lekker fitnessen en woensdag heb ik weer een volle agenda. Eerst naar de trombosedienst, dan ga ik even kijken bij het stoffenspektakel in de binnenstad enz. Dan boetseren...reuze zin in.

Geen opmerkingen: