Sandy's statistieken

vrijdag 24 februari 2006

Dagje als oma

Mijn Indische oma had vroeger de pest aan omkleden toen ze "ouder" aan het worden was. Ze liep dan ook dag en nacht in haar pyjama rond met een rood of blauw fluwelen duster erover heen. In haar mouw had ze altijd een zakdoek verstopt. Soms was die eruit gevallen en als ze dan haar neus wilde snuiten, kon ze uren zoeken naar die zakdoek. Oma had een hele collectie pyjama's. Dat moet wel, als je er dag in, dag uit in loopt. Toch had ze ook veel mooie kleren. Veel uit Amerika, het land waar haar dochter woonde. Voor ons tante Prul, omdat ze altijd van alles bewaarde, allemaal prullaria. Oma kleedde zich alleen aan als er iemand kwam die er toe deed of als zij, bij hoge uitzondering, eens weg ging. Ze had dan een mooie broek, met elastiek, wat we nu stretch noemen en op maat gemaakte broekspijpen. Ze had tamelijke korte, dikke benen. Buurvrouw Eke maakte de nieuwe broeken uit amerika dan op maat. Daarbij droeg ze dan een bijpassende blouse. Vaak met kleurrijke bloemen. Ze zocht dan zorgvuldig haar juwelen uit. Dan moest ik haar sierraden tas pakken die ze verstopt had in het linker nachtkastje van haar bed en daarvoor stond een stoel. Ik moest dan eerst het dressoirtje iets wegduwen, dan de stoel naar voren en dan pas kon het nachtkastje open. Ja, inbrekers hadden het zwaar bij haar. Ook tekende ze dan haar wenkbrouwen met een kohlpotloodje. Hoe ouder ze werd, hoe meer je kon zien dat haar handen niet meer zo "handvast" waren. Ze ging dan ook nog rijkelijk met haar parfum om. Opium was haar favoriet. Ze had een keer een flesje aftershave gekregen. Die had ze leeggegooid en daarin had ze opium gedaan. Zo kon ze makkelijk sprayen. Ik werd dan duizelig van de geur, net zoals van haar eucaliptus verslaving. Maar meestal had ze gewoon haar pyjama, met duster aan en slofjes of warme voetjes. Ze lag dan op de bank met een schapenvachtje over haar heen, samen met de hond tv te kijken.

Vandaag had ik zo'n oma dag. Lekker niet aankleden, trui over mijn pyjama aan, tv kijken en maar lekker liggen op de bank. Heerlijk. Arjan vindt het maar niks, ik wel. Maar ja, dat ligt aan de opvoeding he!

Heb me net wel omgekleed. Mijn kleren zorgvuldig uitgezocht want we gaan vanavond uit! Naar het theater in Leeuwarden, de harmonie. We gaan claudia de breij eens bekijken. Er stond een hele goede recentie vanochtend in de telegraaf... Dat belooft een fijne avond te worden. Daarvoor wil ik mezelf wel even in de kleren hijsen.

Geen opmerkingen: