Sandy's statistieken

dinsdag 29 januari 2008

Uitstel leverpunctie

Vrijdag heb ik weer lekker gesport. Ging weer goed. Verder rustige avond gehad.

Zaterdag ben ik naar de jongeren stoma dag geweest in amersfoort. Ik had bedacht om met de trein van 8.26 uur te gaan maar ik was al om 7.45 uur weggegaan omdat ik nog een kaartje moest kopen. Toen ik de grutto straat op reed, stond er aan het einde van de weg een container van de brandweer, dat is een dompelunit vertelde arjan later. Moest ik omheen en daarna stond nog een brandweerwagen. Richting rotonde zag ik vlammen uit het schooltje komen. Bleek achteraf dat ze al aan het nablussen waren want de brand was om half 3 gemeld. Mijn buurman heeft er een item aangewijd op zijn website flitsnieuws.

Maar goed. Toen ik op het station aan kwam, zag ik het hele perron al vol met mensen staan...jee, ik dacht nl de enige te zijn om deze tijd op zaterdag. Niet dus.
Ik kocht een kaartje en ging naar het perron. Ik dacht toch de 8.03 trein maar te nemen want erwerden allerlei vertragingen gemeld. komt de trein eraan, maar 1 treinstel, en die was al behoorlijk vol. Nu wij er allemaal in gingen, was ie echt vol. Ik moest staan met mijn rugtas op mijn rug. Maar ik kan dat wel hoor!

Ze besloten om niet meer te stoppen en door te rijden naar zwolle. Daar zou er een treinstel aan de trein worden gezet. Nou, dat hielp..dus niet. Ikm oest nog staan. Komt er een meisje naar me toe met van die rasta haren, zegt ze: "ik ben gezond, je mag wel op mijn plaats zitten". Oh aardig van je, is goed. Dus ben ik toch nog lekker gaan zitten. Ik heb dankbaar misbruik gemaakt.
De trein kwam al om half 10 aan en het was wel geteld 5 minuten lopen naar het regadz meeting center. Ik was echt te vroeg want de mensen van de organisatie waren er ook net. Kon ik rustig mijn stoma verwisselen want ik had hem aardig vol zitten. Lekker verhaaltje he! Ik kreeg ondertussen een sms-je van arjan terug en doordat ik niet bewoog schijnbaar, ging het licht in de wc uit. Ik zie dus niks in het donker dus dat was wel even schrikken. Maar gelukkig ging het licht weer snel aan nadat ik de wc deur opende.
De dag was heel leerzaam en ik heb ook weer nieuwe mensen leren kennen, allemaal lotgenoten op het stoma gebied dan. Met zwangerschap had ik niet zo veel maar ik vond het wel interessant om te weten wat voor problemen of juist niet er zijn bij mensen met een stoma. Op de website van de nederlandse stoma vereniging stond het volgende stukje geschreven.


Jongerendag: veel informatie en goed onderling contact
'Goede informatie'. 'Het is prettig om te zien dat mensen rondlopen met dezelfde vragen als ik'. 'Superverzorgd!' Dat waren een paar reacties van de deelnemers aan de Jongerendag op 26 januari in Amersfoort. Het thema was 'Stoma, seks en zwangerschap'. De jongeren die hier op afgekomen waren, vonden het top dat eindelijk eens dieper op dit onderwerp werd ingegaan. Binnenkort verschijnt een uitgebreider verslag van deze dag.

Het thema 'Stoma, seks en zwangerschap' was speciaal gekozen omdat elk jaar weer veel vragen hierover losbarsten. Jongeren zijn met heel andere vragen bezig dan ouderen. Ze staan voor allerlei beslissingen in hun leven. Hoe benader je bijvoorbeeld iemand die je leuk vindt? Door meteen te zeggen dat je een stoma hebt of daar even mee te wachten? Op welke manier breng je een partner op de hoogte en wat dan? Het onderwerp was allesbehalve beladen. De deelnemers praatten open over hun ervaringen en er werd veel gelachen.
De aanwezige deskundigen, zoals een seksuoloog, gynaecoloog en ook stomaverpleegkundigen, waren erg blij met de verhalen van de deelnemers. Vertegenwoordigers van de industrie willen vaker feedback krijgen van jongeren om hun producten beter op de vraag af te stemmen. Dat jongeren bijvoorbeeld niet zitten te wachten op beige zakjes, maar liever gekleurde hebben.


Om 15 uur was hetfeitelijk afgelopen en konden we nog aan de borrel. Tegen 16 uur gingen we richting station. Ik had in mijn hoofd om de trein va n16.38 te nemen en treuzelde naar het perron. Toen ik detrap af liep, zag ik dat de trein van 16.08 uur net weg reed...Ik had hem kunnen hebben...nou ja, even wachten dan maar. Het begon steeds meer te waaien enz. Dus dat was even afzien. Maar goed, De trein zat weer aardig vol maar ik kon naast een dame uit Harlingen plaatsnemen en de hele weg naar Heerenveen heb ik gezellig met haar gekletst. Zo ontmoet je nog eens wat mensen...

Om 18 uur was ik weer thuis enheb ik met arjan wat nasi gegeten. Best lekker weer...

Zondag heb ik lekker rustig dingen in huis gedaan. Beetje computeren, de was gedaan, logeerbedden verschoond enz enz. Gisteren ben ik weer naar schilderen geweest maar eerst even bij de apotheek medicijnen opgehaald.
Vandaag om 1 uur moest ik alweer sporten. Ik had nu weer een ander meisje. Geeft verder niet hoor, ik doe mijn eigen programma en zij komen af en toe even vragen hoe het gaat. Ik was om 13 uur klaar en toen ik thuis kwam, heb ik even iets gegeten en heb ik mijn stoma spullen die ik al om 9 uur bezorgd kreeg, in de kasten opgeruimd. Ook weer een beetje de voorraad kasten boven het aanrecht opgeruimd, alle overjarige produkten (uit kerstpakketten) in de container gedumpt. We moeten nu de container weer vaker aan de weg zetten ivm de sondevoedingszakken en systemen. Ik krijg er overigens wel een medische korting op...Dat kun je gewoon aanvragen bij de gemeente. Wij betalen per lediging. Ze halen het eens in de veertien dagen op. We probeerden altijd maar 1 keer per maand maar dat lukt nu niet meer, vanwege mijn stoma(poep)afval en nu ook weer van de sonde. In de zomer stinkt de container echt verschrikkelijk naar poep...Maar ja daar kunnen we weinig aan doen...Of heeft iemand een tip??

Ik kreeg vanmiddag een telefoontje van het UMCG. De leverpunctie gaat niet door vrijdag...oef, hele opluchting!!! yeah yeah yeah! Maar het wordt nu op donderdag 7 februari gedaan. Shoot, was net blij, in juich stemming...Het gaat niet door omdat ze het bij hetdagcentrum hadden ingepland maar daar is geen echo en de punctie gaat onder echografie gedaan worden, en dat moet bij de radiologie. Maar dat was op vrijdag al vol. Wow, wat een domper.

Twee meevallers dan: Mama is er dan nog ivm met mijn follow up want dan gaat ze met mij mee en ik kan rustig genieten van kasper van kooten...want daar gaan we vrijdag naar toe in het posthuis.

Zaterdag ga ik naar heerenveen-vitesse omdat arjan dan een spoketocht heeft van zijn werk...boehhhhhh. Margriet haalt mij dan op en zullen we hopelijk weer een voortreffelijke overwinning zien van de heerenveense hoofdmacht!

Geen opmerkingen: